Ram Gopal Varma Question And Answers #60

 Ram Gopal Varma Question And Answers #60 

591. Is it books or life experiences which made you like this?
Ans: Both, as books make you understand experiences and experiences make you understand books.


592. I think you are a genius with your films and mad man with your philosophies and humour.
Ans: I thought it was the other way round.


593. What is your stand on women and sex?
Ans: Women are torture and sex is pleasure.


594. Do you think writing is a superior way to express thoughts than movies?
Ans: Yes and No. For instance I will quote a passage from Godfather where Mario Puzo describes the character Luca Brasi.
“Luca Brasi was one of the most feared men in the eastern underworld. Short, squat and massive skulled his presence sent out alarm bells of danger. His reputation for violence was awesome and his devotion to the Don was legendary. He was in himself one of the great blocks that supported the Don’s power structure. He did not fear God, he did not fear police, he did not fear society and he did not fear or love his fellow man but ushered into the Don’s presence he held himself still with respect. Luca Brasi was the only man who could make the Don feel uneasy. He was like a natural force not unlike a typhoon and not truly subject to control.”
I think no director can visually match the awe Puzo’s words managed to evoke through his description of Luca Brasi. For me Coppola’s visual version of Luca pales in comparison to Puzo’s Luca. The reason for that is because Puzo’s description fires the reader’s imagination to the extent that reality cannot match up to it.
On the other hand I will visually narrate a scene from another movie.
“The camera is on the floor and you see the naked feet of a woman up to a little above the ankle come into the frame as she got off the bed. She starts walking and the camera tracks along with her feet as her panties lying on the floor come into the frame. Her hands enter the frame and as she slips her legs in to them and starts slowly pulling the panties up the camera travels up along with the panties up with her legs and just when we think we will see her crotch the camera stops and the panties go up out of the frame. She goes out of the frame and the camera pans to a guy on the bed who says ‘I love your butt baby’.
If we analyze this scene the psychological play involved in it goes something like this. When we first see the feet our mind goes “Is she naked?” and when the panties come into the frame our mind goes “Oh fuck! She is naked” and when the camera starts going up slowly along with the panties up her thighs our mind goes “Don’t tell me that he will show” to “Oh yes, he’s going to show” and when the camera abruptly stops we will let out a expletive at the director and when she goes out of the frame and the guy says “I love your butt” we will want to kill him with jealousy.
The above emotional manipulations can be possible only with a camera and would be very difficult to capture in mere writing. So I would sum it up as, there are certain writings that the visual media cannot do justice to and vice versa.
Incidentally before you guys ask me which film is this panties scene from let me tell you that I just made it up to explain my point.


595. Start working more on a form rather than a story… don’t over dramatize a situation with technique… cut down on background scene… be more simplistic and realistic.
Ans: Ok Sir… Ok Sir… Ok Sir… Ok Sir…  Anything else Sir?


596. When did manipulating audiences/devotees come into the picture?
Ans: Hello can you know a joke when you see it?


597. Have you ever proposed to a girl?
Ans: About 142 times, and I was rejected 163 times. The other 21 rejected me even before I could propose.


598. When Ayn Rand disagrees with Nietzsche how can both be your favourites?
Ans: I pick up what suits me from everything and everyone in the world. I don’t cater to a single philosopher. I just make a massala of all of them to spice up my life.


599. Do you get very involved with your background scores or do you leave it to the music directors?
Ans: No. I am very much in the foreground in the background music aspect and I pretty much relegate the music directors to the background.


600. It hurts me that you yourself make fun of Aag.
Ans: Ohhhhh so chweeeet of you! Can I treat you for dinner or in case you are a girl can I propose to you please?